Μέσα σε βαρύ κλίμα, πραγματοποιείται η  επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα, λίγες μόλις ώρες μετά τις “βόμβες” που έριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ,  ο οποίος μίλησε για την ανάγκη “επικαιροποίησης”  της Συνθήκης της Λωζάνης. Στη σχετική ερώτηση για τη συνθήκη της Λωζάνης, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε:

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Εξαιτίας αυτού πιστεύω ότι συν τω χρόνω όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Συνθήκη της Λωζάνης, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις. Η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας, μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Δεν θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες. Η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται, και μόνο από μια εξέλιξη, τα πράγματα περιπλέκονται. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια μεγάλη θάλασσα όπως το Αιγαίο. Τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα και θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές. Γι’ αυτό το λόγο φέρνω το θέμα αυτό στην επικαιρότητα».

Θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα

Όπως ήταν  αναμενόμενο, οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις, με τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει τον προβληματισμό του.

Να σημειωθεί ότι τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως η επίσκεψη τουΕρντογάν  δεν είναι τυχαία και πως γίνεται με σκοπιμότητα  να επανασυνδέσει, διαμέσου της Ελλάδας τους δεσμούς του με την Ε.Ε. και την Δύση γενικότερα.