Ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη.

Τα γερμανικά  μέσα ενημέρωσης δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την επίσκεψη αυτή, κάνοντας λόγο για προσπάθεια επαναπροσέγγισης της  ΕΕ από πλευράς του Τούρκου ηγέτη, αξιοποιώντας την Ελλάδα ως συνδετικό κρίκο.
«Με τα σκληρά μέτρα που έλαβε κατά των επικριτών του ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση -πλέον δεν γίνεται λόγος για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Ερντογάν επιχειρεί τώρα να χτίσει γέφυρες», σημειώνουν γερμανικά δημοσιεύματα σχολιάζοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος ξεκινά μάλιστα αυτήν την προσπάθεια από «έναν παλιό αντίπαλο».

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα από το 1952, γεγονός που υπογραμμίζεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ γίνονται και αναφορές και στις  σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες, όπως επισημαίνεται,  “απέχουν ακόμη πολύ από την ομαλότητα”

Ο γερμανικός τύπος παρουσιάζει εκτενή άρθρα, μέσα από τα οποία, δίνεται η εικόνα των σχέσεων των δύο χωρών. Παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «έχουν βελτιωθεί αισθητά» το τελευταίο διάστημα, επισημαίνεται ότι «τα διμερή προβλήματα, όπως η αντιπαράθεση για τις οικονομικές ζώνες και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο παραμένουν άλυτα. Και στη διαμάχη για τη Κύπρο, που είναι διχοτομημένη από την τουρκική εισβολή του 1974, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 έδωσε νέα τροφή για αντιπαράθεση. Περίπου 1.000 Τούρκοι διέφυγαν ήδη στην Ελλάδα εξαιτίας των “εκκαθαρίσεων” του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος ζητά την έκδοση των δήθεν πραξικοπηματιών. Η Αθήνα απαντά παραπέμποντας στις αποφάσεις για χορήγηση ασύλου που λαμβάνει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη».