Μία µεγάλη στιγµή για τον διεθνούς φήµης καλλιτέχνη Μάριο Φραγκούλη, είναι η µέρα που θα τραγουδήσει για την οµογένεια από τη σκηνή του Μόντρεαλ. Όπως ο ίδιος εξοµολογείται, πάντοτε ήθελε να βρεθεί στη πόλη αυτή και να τραγουδήσει στους Έλληνες που ζουν εδώ.
Η συναυλία µε τον τίτλο «An evening with Mario Frangoulis», απέσπασε το πιο θερµό χειροκρότηµα στο Σίδνεϋ, ο πρώτος σταθµός της περιοδείας του, µε θεατές τους οµογενείς µας, που έσπευσαν να τον ακούσουν και να γνωρίσουν από κοντά το έργο του.Το ρεπερτόριο του καταξιωµένου καλλιτέχνη, βασίζεται εν µέρει σε µια ανα- δροµή σε σηµαντικές στιγµές της διεθνούς δισκογραφίας του, και πλαισιώνεται από έργα ξένων δηµιουργών και Ελλήνων δηµιουργών.
Ο Μάριος Φραγκούλης µίλησε απο- κλειστικά στο Greek voice και µας µετέφερε την ιδιαίτερη συγκίνηση που αισθά- νεται, στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας,
µε θεατές τους Έλληνες που ζουν εκτός συνόρων και όπως λέει και ο ίδιος «η οµογένεια είναι ο παλµός της Ελλάδας που χτυπά δυνατά σε όλο τον κόσµο»!

Αυτό το διάστηµα βρίσκεστε σε περιοδεία. Η παράσταση “An evening with Mario Frangoulis” πήγε Αυστραλία. Επόµενοι σταθµοί Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ και Λος Άντζελες. Πως θα περιγράφατε σε συναισθήµατα αυτό το µεγάλο
µουσικό ταξίδι?

Καταρχάς, µε γεµίζει µεγάλη χαρά το γεγονός ότι µοιράζοµαι µε έναν πιο προσωπικό τρόπο αυτές τις συναυλίες. Και εξηγώ ότι δεν παίζουµε πάντα µε µεγάλη συµφωνική ορχήστρα και ότι άλλο µπορεί να πλαισιώνει µια παράσταση από πρακτικής πλευράς, αλλά “it’s all about the music” .
Είµαστε πολύ χαρούµενοι για τον ποιητικό λόγο και την µουσική που µοιραζόµαστε µε τον κόσµο. ∆ίνουµε µεγάλη σηµασία στη γλώσσα, στη σηµασία της µουσικής και της απλής µελωδίας. Θα πω πολλές ιστορίες που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν στο να µε µάθει και να µε γνωρίσει ο κόσµος πιο καλά. Επέλεξα αυτές τις πόλεις γιατί µε έχουν στηρίξει στο παρελθόν και αισθάνοµαι πολυ συγκινηµένος που επιστρέφω σε αυτές.

Το µουσικό σας πρόγραµµα όσον αφορά στο Μόντρεαλ, τι περιλαµβάνει;

Είναι δύσκολο να περιγράψω ακριβώς µε λόγια τι θα παρουσιάσουµε στο Μόντρεαλ. Θα πρέπει να δει ο κόσµος την παράσταση για να καταλάβει τι εννοώ. Πέντε εξαιρετικοί µουσικοί παίζουν και τραγουδούν για δέκα. Είναι όλοι τους Έλληνες και έχουν µέσα τους την αγάπη και το πάθος για την µουσική, όπως την έχω και εγώ.
Ο κόσµος στο Σίδνευ µας έδειξε ότι πέρασε πάρα πολύ καλά και η συµµετοχή του ήταν µεγάλη. Εκτός από τα πολύ γνωστά τραγούδια που σιγοτραγουδούσαν µαζί µας, είχαµε και πολλά κοµµάτια έκπληξη που δεν έχω ξανατραγουδήσει άλλη φορά. Πιστεύω ότι θα τα αγκαλιάσει και θα τα αγαπήσει ο κόσµος. Είναι µουσικές από όλη µου τη δισκογραφία-ελληνική και ξένη- από ρόλους που έχω παίξει σε διάφορα µιούζικαλ, αλλά και πολλά τραγούδια που έχω αγαπήσει, όπως του Μάνου Χατζιδάκη, του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Εξαρχάκου. Είναι ένα πρόγραµµα γεµάτο µε συναισθήµατα αγάπης και µουσικής.

Η παράσταση µέχρι στιγµής, έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας;

Σε έναν µεγάλο βαθµό, σίγουρα ναι. Θεωρώ ότι αυτό που θέλαµε να καταφέρουµε, τελικά το έχουµε επιτύχει. Έχουµε καταφέρει να κερδίσουµε το κοινό, µέσα από τα τραγούδια µας και µέσα από αυτές τις προσωπικές ιστορίες των παραστάσεων, που σίγουρα τους έχουν αγγίξει. Η παράσταση αυτή δίνει έναν εντελώς άλλο χαρακτήρα, δε βασίζεται στη µεγάλη ορχήστρα και στα τεράστια σκηνικά.
Όταν παρουσιάζεις τραγούδια µέσα από την προσωπική σου ιστορία, δηλαδή από τότε που έκανες τα πρώτα σου όνειρα, τις πρώτες σπουδές σου, τους πρώτους δασκάλους σου, τις πρώτες θεατρικές παραστάσεις, αυτό που έζησες µέσα από κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις και όλο αυτό το βιώνεις µέσα από την µουσική, πρόκειται για µια πολύ ξεχωριστή στιγµή. Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό σε βλέπει πρώτα ως άνθρωπο και όχι µόνο ως καλλιτέχνη.

Μόντρεαλ. Εδώ ο ελληνισµός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από την µετεγκατάσταση ελλήνων που διέφυγαν από τη κρίση της πατρίδας. Ποιο τραγούδι συµβολικά θα ερµηνεύατε και θα τους αφιερώνατε?

Θα τους έλεγα το τραγούδι του Λάγιου, το οποίο είναι βασισµένο στο ποίηµα του Οδυσσέα Ελύτη, “Όµορφη και παράξενη πατρίδα”. Είναι ένα πολύ αγαπηµένο µου και πολύ προσωπικό τραγούδι που µε εκφράζει, αλλά νοµίζω πως εκφράζει και όλους τους ξενιτεµένους Έλληνες. Παρόλο που η Ελλάδα ζει δύσκολες στιγµές, ταυτόχρονα ξαναγεννιέται, βρίσκει ξανά τη δύναµη της, µέσα από τους νέους, µέσα από το όραµα όλων των Ελλήνων όπου και αν βρίσκονται.

Είστε ένας καλλιτέχνης διεθνώς αναγνωρισµένος, µε τεράστιες επιτυχίες. Τι άλλο πρέπει να περιµένουµε από τον Μάριο Φραγκούλη;

Εύχοµαι να είµαι καλά για να µπορώ να συνεχίζω να ονειρεύοµαι ελληνικά! Σε όποιο µέρος του κόσµου και αν ταξιδέψω, κουβαλάω µέσα µου την Ελλάδα, στην προσωπικότητα µου, στα τραγούδια µου. Είναι µια δύναµη, αυτή που πιστεύω ότι βοηθάει στο να ενώνει πολλούς διαφορετικούς κόσµους. Είµαι πολύ υπερήφανος που είµαι Έλληνας. Η Ελλάδα είναι µια
µικρή και συνάµα µεγάλη χώρα που η ιστορία της έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσµο. Οφείλουµε λοιπόν όλοι εµείς οι καλλιτέχνες, µέσα από τη δουλειά µας, να συνεχίζουµε να δίνουµε δύναµη στην χώρα, ως Έλληνες.

Πιστεύετε ότι µέσα από τις παραστάσεις εκτός συνόρων, θα µπορέσετε να αφυπνίσετε εµάς τους οµογενείς, να εµπνεύσουµε τους ξένους, να µπορέσουν να αγαπήσουν παραπάνω την
Ελλάδα;

Όλος ο κόσµος βρίσκεται σε µια πολύ δύσκολη στιγµή.Ο κόσµος αλλάζει και έρχεται σε ένα καινούργιο µέλλον και τώρα εµείς πρεπει να κρατάµε την αυθεντικοτητά µας και την ειλκρίνεια που έχουµε. Και αυτό µπορεί να γίνει και µέσα από την τέχνη και µέσα από την καθαρόαιµη ψυχή που έχουµε εµείς οι Έλληνες, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Τι σας δίνει η αγάπη του κόσµου, πέρα από αναγνώριση και καταξίωση?

Ο κόσµος µου δίνει δύναµη. Αισθάνοµαι περηφάνεια και νιώθω σαν να γυρίζω πίσω στα παιδικά µου χρόνια, σε µια ανεµελιά. Ετσι αισθάνοµαι όταν βρίσκοµαι στη σκηνή.Ξέρω πως το Μόντρεαλ, όπως µας έχει δείξει και στο παρελθόν θα είναι παρών. Ξέρω ότι η καρδιά µου θα χτυπήσει ελληνικά και πραγµατικά είµαι συγκινηµένος που θα βρεθώ κοντά σας.

Greek Voice, November 3rd 2017