Λίγες μόνο ώρες μετά την άφιξη του από την Άγκυρα, ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου. Μια επίσκεψη που θα γίνει έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογός του, Προκόπης Παυλόπουλος.

Να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από πολλές δεκαετίες, κάτι που επιθυμούσε διακαώς να συμβεί εδώ και πολύ καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που θα γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Ελλάδας – Τουρκίας.

Μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν περιορίστηκε μόνον στον άξονα Αθήνας – Άγκυρας, στον απόηχο και της επίσκεψής του στην Άγκυρα αλλά εκτίμησε ότι το προσεχές διάστημα θα φέρει εξελίξεις και στα υπόλοιπα διεθνή μέτωπα. Επεσήμανε παράλληλα ότι επετεύχθη στη διάρκεια των διαβουλεύσεων του με τον Τούρκο ομόλογό του «να ανοίξουν όλα τα κανάλια επικοινωνίας» με τη γείτονα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε οι υπουργοί Εξωτερικών να συναντώνται κάθε έξι μήνες, με τον κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αναμένεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 2018, πιθανότατα στη Ρόδο, ενώ θα γίνει επανεκκίνηση και των διερευνητικών επαφών που όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς «είχαν αποφέρει αποτελέσματα κατά το παρελθόν». Όπως εξήγησε στις διερευνητικές θα γίνεται διεξοδική συζήτηση και για τα «αεροναυτιλιακά» δηλαδή τις παραβιάσεις θεωρώντας ότι αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται συνεχώς σε διμερές επίπεδο εκτός από την κοινοποίηση τους και σε διεθνές επίπεδο.